Monday, July 6, 2009

Cattleya


Gambar kat atas ni, definitely is a Cattleya. Tapi, which type of Cattleya, entahlah.... Search punya search, rupanya ada satu jer gambar catt ni yang elok.. gambar-gambar lain tu agak kelabu. For sure, gambar ni, Kak Yong sendiri shoot guna digital camera cannon tu. Bukannya hubby shoot with his SLR.. ha..ha.. (skill amatur ku)
Tengok jelah, betapa clumsy nya Kak Yong ni, semua label nak boh atas gambar tu.. Yang benornya, label cattleya tu, masa sahre gambar in power point untuk tatapan office mate. Masa tu, tak wujud lagi blog nih.. Just suka-suka blea & amik gambar jer..
Pastu, bila dah menggila buat blog - sibuk letak label"Kak Yong's Collection" plak. Tapi, since belum ada exact ID, dah lama simpan gambar ni tanpa upload kat sini.. Sekarang ni, nak promote http://downloadsphoto.com punya pasal.. cubalah letak label "downloadsphoto" tu. Dah la berserabut jadinya.. Lantak engkaulah gambor weh.. dah maleh Kak Yong nak fikir.. Tempel jerlah kat sini.. Sapa-sapa tahu ID catt ni, habaq mai na..

Hah.. yang ni confirm dah namanya : Cattleya Kurt Hausemann.. kalau betul-betul nak disebutkan, boleh tergeliat jugak lidah dibuatnya. Tu ha, ada tertulis atas gambar tu. Sebut jerlah sendiri ye. Tak kuasa dah nak menyalinnya..

Tengah gila berbunga sekarang ni... Cattleya ni, berbunga melalui kantung, bukannya tangkai bunga (spike). Apa ke sebutan untuk kantung tu.. Wallahualam.. tak pulak Kak Yong tahu. Biasanya, dalam satu kantung tu ada sekurang-kurangnya dua atau 3 kuntuman bunga. Pernah jugak Kak Yong jumpa sampai 5 kuntum. Sekarang ni, yang satu kantung dah kembang, ada 3 kuntum.. Ada 2 kantung lagi dok tunggu masa nak kembang. Semua dari pasu yang sama. Bayangkan, kalau tiga-tigakantung kembang serentak.. meriah worrrr... Mesti boleh menang masuk bertanding nih! Heh, heh.. berangan!

Ha, gambar kat atas ni, confirm guna kamera cannon tu.. Hasil tangan Kak Yong ler.. Tapi kan, sekarang ni, hujan turun lebat2.. tak tahan lama catt ni.. Yang tiga kuntum tu pun, nampak macam nak layu jer dah.. padahal, baru seminggu lebih jer.. Sedih la.. tak sempat tunggu yang dua kantung lagi tu berbunga..
























17 comments:

  1. Gambar yang pertama = Epicattleya Purple Glory

    ReplyDelete
  2. Cattleya tu namanya salah. Namanya yang sebenar ialah Potinara Thithi.

    ReplyDelete
  3. GAmbar Cattleya kuning tu namanya yang betul Potinara Thithi.
    Sekadar berkongi pengetahuan.

    ReplyDelete
  4. Beautiful orchids and exceptional photography.

    ReplyDelete
  5. Interesting entry.

    I've just subscribed in a reader.
    Evelina

    stop smoking
    quit smoking
    snuff
    ex back

    ReplyDelete
  6. Spot on with this write-up, I seriously believe this web site needs a lot more attention.
    I'll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

    My web blog ... radio control hobbies

    ReplyDelete
  7. I'm curious to find out what blog system you happen to be utilizing? I'm having some minor security problems
    with my latest blog and I would like to find something more secure.
    Do you have any solutions?

    Feel free to visit my web site; victorinox watches for men

    ReplyDelete
  8. Hi there! Would you mind if I share your blog with my myspace
    group? There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

    my blog post ... wrist watches

    ReplyDelete
  9. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you
    know a few of the images aren't loading properly. I'm not sure why but I think
    its a linking issue. I've tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

    my webpage; seo services

    ReplyDelete
  10. This is a topic which is close to my heart... Best wishes!
    Exactly where are your contact details though?

    my web site: http://wiki.ueb.pt

    ReplyDelete
  11. I have fun with, lead to I discovered just what I was looking for.

    You have ended my four day long hunt! God Bless you man.
    Have a nice day. Bye

    Feel free to surf to my web site ... victorinox

    ReplyDelete
  12. Hey there! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd
    ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a
    blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same subjects as yours
    and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested
    feel free to send me an email. I look forward to hearing from you!
    Awesome blog by the way!

    Feel free to visit my webpage ... remote control airplane

    ReplyDelete
  13. Your method of explaining everything in this post is
    genuinely good, every one be capable of without difficulty understand it, Thanks a lot.



    Also visit my blog - http://phobos.xtec.cat/mcurco3/mediawiki/index.php/Usuari:TamikaMcc

    ReplyDelete
  14. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue.
    I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

    Here is my site: sintorn.se

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Cattleya kuning tu akak ada jual anak pokok dia x...

    ReplyDelete
  17. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete